fbpx

6 vitaminer mot trötthet

Trötthet är en vanlig åkomma som drabbar många människor och kan bero på en mängd olika saker. Att känna sig trött hela tiden kan påverka ens produktivitet och livskvalitet negativt. Trötthet kan bero på många olika faktorer, såsom stress, dålig sömn, bristande motion eller dålig kosthållning. Men det finns ett naturligt sätt att bekämpa trötthet – genom att konsumera rätt vitaminer! Kanske är det någon av dessa sex vitaminer som är boven i ditt fall?

Trötthet kan bero på olika saker

Trötthet är en form av fysisk eller mental utmattning som resulterar i brist på energi eller motivation. Detta kan orsakas av en mängd olika faktorer, som bland annat bristande sömn, stress, dålig kosthållning, bristande motion eller depression.

Vitaminer och mineraler är näringsämnen som kroppen behöver för att fungera som den ska. Vissa vitaminer är särskilt viktiga när det kommer till att bekämpa trötthet. Genom att konsumera tillräckligt av dessa vitaminer och mineraler kan du öka din energi, samt förbättra din mentala prestation och minska risken för trötthet.

6 vitaminer och mineraler som hjälper mot trötthet

6 vitaminer och mineraler som hjälper mot trötthet

Många kan känna sig trötta till följd av att man inte äter tillräckligt av de näringsämnen som kroppen behöver. Vitaminer och mineraler påverkar kroppens syresättning, ämnesomsättning och nervsystemet. När kroppen upplever en brist av något eller några av dessa näringsämnen kan det resultera i trötthet.

Känner du dig ofta trött trots att du sover ordentligt så kan det vara en god idé att äta mat som innehåller mycket av dessa nedanstående näringsämnen, eller att ta kosttillskott. Är du konstant trött kan det också vara bra att uppsöka läkarvård för att ta reda på vad exakt som orsakar tröttheten.

1. B12 

Sover du bra om nätterna men upplever ändå en extrem trötthet bör du testa dina värden för B12. Brist på vitamin B12 kan nämligen bidra till att du knappt kan hålla ögonen öppna fram emot kvällen. När kroppen inte får tillräckliga mängder av B12 i kroppen bildas inte tillräcklig mängd röda blodkroppar, som transporterar syre till dina organ. Detta resulterar i att du känner dig trött oavsett hur mycket du sover. Vanliga symtom för B12 brist är bland annat trötthet, yrsel, domningar, dålig balans, huvudvärk och dålig koncentrationsförmåga.

2. Järn

Järnbrist är extremt vanligt och så många som var tredje kvinna i Sverige lider av det. Järnbrist är tätt kopplad till sömn och handlar om att du har för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i dina röda blodkroppar, vilket innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre. Vanliga symtom för järnbrist är bland annat sömnlöshet, konstant trötthet, svaghet, energibrist, huvudvärk, blek hy och koncentrationssvårigheter.

3. D-vitamin

D-vitamin bildas från kolesterolen i huden när den utsätts för solljus, men vi kan även få i oss D-vitamin via kosten. Vitaminet är viktigt för att kroppen ska kunna producera sömnfrämjande hormoner, och därför är D-vitaminbrist kopplat till sömnstörningar. Det är högre risk för oss som bor i norden att utveckla D-vitaminbrist på grund av de få soltimmarna under den mörkare årstiden. Vanliga symtom för D-vitaminbrist är bland annat orkeslöshet, trötthet, nedstämdhet, högt blodtryck, försämrad koncentration och dålig aptit.

4. Magnesium

Magnesium är en mineral som ofta ses som en mirakelmineral eftersom den har en betydande roll för många av kroppens olika funktioner. Magnesium har en stor betydelse för bland annat hjärta och kärl, muskler, nervsystemet, mental hälsa och inte minst god sömn. Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning, och vid magnesiumbrist har kroppen svårt att slappna av både i muskler och inre delar såsom hjärta och blodkärl. Med hjälp av magnesium kan kroppen slappna av, vilket bidrar till god sömn. Vanliga symtom för magnesiumbrist är bland annat trötthet, irritation, stelhet, depression, höjd puls, försvagat immunförsvar och svårigheter att sova.

5. C-vitamin

C-vitamin är en viktigt vitamin som hjälper till att bekämpa trötthet, vilket beror på att vitaminen hjälper kroppen att absorbera järn och producera kollagen. Detta är viktigt för att hålla huden, benen och blodkärlen friska.

Vitaminet bidrar till att stärka immunförsvaret och kan även skydda kroppen mot fria radikaler eftersom det är en antioxidant. Vitaminet är även nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka aminosyror som bygger upp våra muskler.

6. Zink

Zink är ett mineral som har stor betydelse för ämnesomsättningen och hjälper kroppens celler att få den energi de behöver för att kunna tillgodogöra sig den. Trötthet, utmattning och irritation är några vanliga symtom vid brist på zink.

Livsmedel som innehåller vitaminer mot trötthet

Livsmedel som innehåller vitaminer mot trötthet

Det bästa sättet för att få i sig vitaminer och mineraler som hjälper kroppen att bekämpa trötthet är genom att äta en hälsosam och varierad kost. Här har vi listat några livsmedel som är rika på de viktigaste vitaminerna och mineralerna mot trötthet.

– Vitamin B12: Livsmedel såsom ägg, kött, fisk och mejeriprodukter är rika på vitamin B12.

 

– Järn: Spenat, rött kött, bönor och torkade frukter är exempel på livsmedel som innehåller mycket järn.

 

– Vitamin D: För att få i dig vitamin D kan det vara bra att äta fet fisk, ägg och berikade livsmedel.

 

– Magnesium: Magnesium finns det gott om i nötter, frön, fullkornsbröd och gröna bladgrönsaker.

 

– Vitamin C: Livsmedel med mycket C-vitamin är bland annat citrusfrukter, bär och grönsaker såsom paprika och broccoli.

 

– Zink: Zink kan du hitta i bland annat skaldjur såsom ostron och musslor, samt i bönor, linser och kikärtor.

Kosttillskott som innehåller vitaminer mot trötthet

Får du inte i dig nog av mineraler och vitaminer mot trötthet genom din kost kan det vara en god idé att ta kosttillskott. Det finns många olika kosttillskott med mineraler och vitaminer mot trötthet, bland annat multivitaminer samt vitaminer som är utformade för just trötthet. Dessa kosttillskott kan vara ett bra komplement för att du ska få i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver, men de ersätter inte en varierad kost. Om du misstänker att du har vitaminbrist kan det vara bra att ta kontakt med en läkare för att identifiera vilka eventuella brister du har.

På Bethover har vi tagit fram kosttillskott med vitamin B12 som är specifikt utformat för att bidra till minskad trötthet och utmattning. Läs mer om våra produkter!

Sammanfattning

Det är vanligt att drabbas av trötthet, och det kan bero på en rad olika saker såsom stress, dålig sömn, bristande motion eller dålig kosthållning. Genom att få i dig rätt vitaminer och mineraler kan du bekämpa trötthet. Du kan få i dig de nödvändiga vitaminerna genom varierad kost, men ibland kan det krävas kosttillskott för att komplettera din kost. I denna blogg har vi listat sex vitaminer mot trötthet som du bör få i dig i din vardag.

Känner du dig trött och orkeslös? Då kan det bero på B12-brist, läs mer om vårt sortiment av vitaminer på vår hemsida!

Bethover Mind

Bethover Mind är en sugtablett med jordgubbssmak som täcker ditt dagliga intag av vitamin B12 och folsyra (vitamin B9). Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion. Vitamin B12 och folat (folsyra) bidrar till normal psykologisk funktion samt till att minska trötthet och utmattning.

Bethover MIND

Fler artiklar och nyheter

Yrsel och trötthet: Utforska orsaker och lösningar

Yrsel och trötthet: Utforska orsaker och lösningar

Yrsel och trötthet är vanliga symtom som kan påverka livskvaliteten och vardagen för många människor. Dessa symtom kan vara isolerade eller uppträda tillsammans och kan ha en mängd olika orsaker, från enkla livsstilsfaktorer till allvarligare medicinska tillstånd....

För mycket B12 symtom: Kan man få i sig för mycket B12?

För mycket B12 symtom: Kan man få i sig för mycket B12?

Vitamin B12, även känd som kobalamin, är en viktig näringskomponent som spelar en avgörande roll i kroppens produktion av DNA, nervfunktion och bildandet av röda blodkroppar. Det är däremot svårt att få i sig för mycket B12. Enligt Livsmedelsverket finns det inget som...

Vilka vitaminer behöver jag?

Vilka vitaminer behöver jag?

Vitaminer är nödvändiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera korrekt. Med så många olika vitaminer där ute kan det vara förvirrande att veta vilka du verkligen behöver. I denna artikel kommer vi att utforska de olika vitaminerna samt hur det kan påverka...