Folat hittar du i många livsmedel och spelar en viktig roll i kroppens bildning av röda blodkroppar och andra funktioner i kroppen. Ett annat vanligt namn för folat är folsyra. Folsyra är den konstgjorda formen av folat som man använder sig av i kosttillskott och är ett ämne som effektivt kan tas upp av kroppen.
Vad är folat?
Folat tillhör gruppen för B-vitaminer och är en betydande vitamin för vår hälsa. Du finner folat naturligt i många livsmedel som du äter. Bland annat i bönor, gröna bladväxter och vissa frukter (se lista längre ner). Vitaminen är vattenlöslig vilket betyder att du inte lagrar den i kroppen.
Folat spelar en stor roll i kroppens bildning av röda blodkroppar samt celldelning och är speciellt viktigt för personer som planerar eller är gravida. Folsyra som är den syntetiska formen av folat är en annan form av samma B-vitamin.
Folat (folsyra) bidrar till:
- Normal psykologisk funktion
- Minskad trötthet och utmattning
- Normal blodbildning
- Immunförsvarets normala funktion
- Vävnadstillväxt hos gravida
Mat som är rik på folat
- Lever (Bör inte ätas som gravid)
- Leverpastej
- Apelsin
- Banan
- Linser
- Böner
- Kikärtor
- Gröna ärtor
- Sockerärtor
- Spenat
- Ruccola
- Machésallat
- Frisésallat
- Broccoli
- Brysselkål
- Blomkål
- Hallon
- Björnbär
- Jordgubbar
- Bröd
- Havregryn
- Fullkornsgryn
Tips! Överkokning av grönsaker sänker folathalten. För att få i sig så hög halt av folat som möjligt bör man därför äta dem råa eller ånga dem under en lång tid.
Vad är folatbrist (folsyrabrist)?
Folat tillhör gruppen för B-vitaminer och är Folatbrist beror antingen på att man inte kan ta upp folat i matsmältningskanalen eller för att man äter en folatfattig kost. Folatbrist är förekommande i samband med anemi (blodbrist), vilket innebär att man har för lite röda blodkroppar i blodet. Under graviditet och vid vissa sjukdomar räcker inte alltid upptaget i maten för att få i sig tillräckligt med folat/folsyra. Man kan då behöva komplettera med kosttillskott som innehåller folsyra (vitamin B9).
Vem löper större risk för folatbrist?
- Personer som äter en mycket ensidig och näringsfattig kost
- Dricker mycket alkohol
- Är gravid
- Har Crohns sjukdom eller celiaki
- Har gjort gastric bypass
- Har gjort dialys vid hemolytisk sjukdom
- Äter viss sorts medicin
Folsyra (folat) och graviditet
Under graviditeten är det extra viktigt att man tar extra folsyra fram till gravidvecka 12. Även innan graviditeten är man rekommenderad att ta folsyra tillskott. Detta är för att minska antalet barn eller foster med ryggmärgsbråck.
Folat (folsyra) är viktigt för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Har man brist på folat är det större risk för ryggmärgsbråck hos fostret och anemi hos mamman. Du som gravid är därför rekommenderad att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag till vecka 12.
Därefter bör du fortsätta att äta folatrik mat eller ta kosttillskott för fostrets utvecklingen och för att motverka anemi. Anemi är främst förekommande i slutet av graviditeten då barnet växer och kräver mycket järn från mamman.
Dock kommer det inte påverka risken för ryggmärgsbråck efter vecka 12. Därför är de första veckorna extra kritiska att man får i sig tillräckligt med folsyra.
Diagnos vid folatbrist
Vid symtom som överensstämmer med folatbrist eller anemi diagnostiseras folatbrist genom ett blodprov där man mäter folatvärdet. Vid mycket låga folatvärden faställs folatbrist. Många gånger är dock folatvärdet på gränsen till normalt och man måste då bedöma om det handlar om folatbrist genom ett homocystein prov.
Normalt tar man flera prov samtidigt, alternativ homocystein prov först. Vid ett högre värde på homocystein provet föreligger folatbrist. Ett högt värde kan också tyda på B12-brist eller sämre njurfunktion.
Behandling vid folatbrist
Vid konstaterad folatbrist ges nästan alltid kosttillskott med folsyra för att förbättra balansen med folat i kroppen. Om bristen är på grund av en ensidig eller näringsfattig kost brukar det räcka med att man göra ändringar i kosten. Se tidigare lista för olika livsmedel rika på folat.
Hur man kan bäst motverka folatbrist?
Bästa sättet att motverka folatbrist är att äta en allsidig kost som är rik på folat och andra vitaminer och mineraler. I vissa fall kan man behöva ta folsyra i form av kosttillskott. Rådfråga alltid din doktor.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är folat en viktig B-vitamin som stödjer kroppens utveckling av röda blodkroppar samt motverkar trötthet och utmattning. För att fastställa diagnos vid folatbrist tas ett blodprov och/eller homocystein prov. Behandling sker vanligtvis genom ändring av kost eller i kombination med kosttillskott.
Vitamin B12 + Folsyra
Bethover Mind är en sugtablett med jordgubbssmak som täcker ditt dagliga intag av vitamin B12 och folsyra (vitamin B9). Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion. Vitamin B12 och folat (folsyra) bidrar till normal psykologisk funktion samt till att minska trötthet och utmattning.
Vitamin B12 + Folsyra
Bethover Focus är en sugtablett med jordgubbssmak som täcker ditt dagliga intag av vitamin B12 och folsyra (vitamin B9). Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion. Vitamin B12 och folat (folsyra) bidrar till normal psykologisk funktion samt till att minska trötthet och utmattning.