fbpx

Bra mat för minnet och hjärnan

Vill du hålla din minne och hjärna frisk och alert? Då är det en god idé att se till att få i dig fet fisk, nötter, spenat och blåbär bland annat. Dessa livsmedel är fullproppade med näringsämnen som är bra för din hjärnhälsa. Det är både bra mat för minnet och för andra funktioner i kroppen! I denna blogg går vi igenom sju livsmedel som hjälper dig att stärka minnet och hjärnan.

Stärk din hjärnhälsa med bra mat för minnet

När det kommer till minnet spelar hjärnhälsan en stor roll. Det finns flera faktorer som spelar in, såsom stress, sjukdomar och humör som kan påverka det mentala välmåendet och vår hjärnas fysiska hälsa, men även maten vi äter kan påverka en hel del. Det finns livsmedel som är speciellt bra att äta för att boosta minnet, bland annat mat som är rik på antioxidanter, omega-3-fettsyror och B-vitaminer. För att du ska hitta bra mat för minnet har vi tagit fram en lista med de sju bästa livsmedlen som kan förbättra ditt minne och som är enkla att lägga till i din kost.

7 tips på bra mat för minnet och hjärnan

1. B12 

Fet fisk

Fet fisk är fantastiskt bra mat för minnet och innehåller mycket av Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som både förbättrar minnet och kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är alltså nyttigt för både kroppen och hjärnan! DHA är extra bra för hjärnan då den bidrar till en normal funktion hos hjärnans neuron. Utöver detta behövs Omega-3-fettsyror även för att kroppen ska kunna reparera skadade celler samt för att reglera njurfunktion och blodtryck. Dessa fettsyror bidrar dessutom till att minska blodets levringsförmåga, vilket innebär att blodet flyter enklare och på så vis minskar risken för blodpropp. Fet fisk är alltså bra mat för minnet och hjärnan, men har även många andra positiva hälsoeffekter!

2. Nötter

Nötter

Nötter är ett perfekt mellanmål när man blir sugen på något att tugga på! Nötter innehåller bland annat omättade fetter som hjälper till att isolera dina nervbanor. Detta innebär kort och gott att information skickas snabbare mellan nervcellerna och ditt minne, vilket innebär att din inlärningsförmåga och minne förbättras. 100 gram valnötter innefattar det dagliga behovet av Omega-3, och kan även fungera som en ersättare till fisk för den som inte tycker om fisk.

Nötter är även rika på vitamin E, vilket sägs bidra till att förhindra kognitiv förlust, framförallt hos äldre personer. Utöver det innehåller nötter andra vitaminer och mineraler, och de är även väldigt energirika. Valnötter är ett särskilt bra alternativ när de kommer till nötter eftersom de innehåller extra mycket Omega-3.

3. Avokado

Avokado

Avokado är minst sagt bra mat för minnet! Den innehåller bland annat mineraler, vitaminer och nyttiga fetter. När det gäller nyttiga fetter är avokado rik på omättade fettsyror som hjälper till att hålla cellmembranen rörliga. Avokadons enkelomättade fettsyror tros bland annat kunna skydda hjärnans nervceller dessutom. Enkelomättade fettsyror bidrar även till ett minskat blodtryck och till att blodet enkelt flyter genom kärlen, som i sin tur bidrar till att hjärnan fungerar optimalt. Sist men inte minst innehåller avokado också kalium, vilket är ett mineral som forskare tror kan skydda mot högt blodtryck och stroke.

4. Ägg

Ägg

Ägg är inte bara proteinrikt, utan innehåller även rikligt med vitaminer och mineraler såsom vitamin E och B samt mineralerna jod, selen, fosfor och zink. Utöver detta innehåller ägg dessutom kolin, vilket är ett ämne som bland annat kan behövas för att kroppen ska bilda acetylkolin. Acetylkolin är involverat både i inlärning och minne, och säljs därför ofta som kosttillskott. Ägg är med andra ord bra mat för minnet!

5. Rödbetor

Rödbetor

Rödbetor är bra mat för minnet eftersom det både sänker blodtrycket och ökar blodflödet till hjärnan. Detta leder i sin tur till ökad syresättning av hjärnan vilket inte bara bidrar till ett bättre minne, utan även ökad inlärning och koncentration. De naturliga nitraterna som finns i betor ökar blodflödet till hjärnan, vilket gör att hjärnan fungerar bättre överlag.

6. Blåbär

Blåbär

Det lilla underbara blåbäret! Blåbär innehåller en mängd antioxidanter, viktiga mineraler och C-vitamin. Blåbär hör till mat som är bra för minnet och hjärnan och är enkelt att lägga till i din kost som exempelvis topping på yoghurten eller gröten. Bäret innehåller olika antioxidanter såsom antocyanin, polyfenoler och flavonoider. Antocyaniner är särskilt bra då det kan ha positiva effekter på minne, inlärningsförmåga och koordination. Blåbär är ett nordiskt superbär!

7. Spenat

Spenat

Spenat är proppfullt av viktiga vitaminer som är bra för hjärnan. Spenat, liksom purjolök och gröna ärtor, innehåller dessutom en mängd järn som är bra för det logiska tänkandet, din inlärning samt minnet. Mörka bladgrönsaker är även bra för den allmänna hälsan. Utöver järn innehåller de mörkgröna grönsakerna även mycket antioxidanter som kan skydda hjärncellerna. De är också rika på karotenoider och B-vitaminer som boostar din hjärnkraft och ger dig bättre fokus. Dessa bladgrönsaker är alltså toppen för din mentala funktion och även bra mat för minnet!

För dig som har svårt att få i dig en varierad kost

Ibland kan det vara svårt att få i sig en varierad kost med alla näringsämnen som är bra för minnet och hjärnan. Kanske tycker man inte om de livsmedel som innehåller de ämnen man behöver, eller att man av någon annan anledning inte får i sig alla näringsämnen. Då kan det vara en god idé att komplettera med kosttillskott! På Bethover har vi produkter som är framtagna för att främja hjärnhälsan och minnet! Våra produkter är proppade med viktiga vitaminer för hjärnan såsom bland annat B12 och folsyra. Läs mer om våra produkter!

Sammanfattning

Vill du hålla din hjärna och ditt minne friskt och alert? Då bör du äta de sju livsmedel som vi listat ovan, bland annat fet fisk, nötter, blåbär, spenat och rödbetor! Dessa livsmedel är bra mat för minnet och är fullproppade med näringsämnen som inte bara är bra för minnet, utan även boostar din hjärnhälsa och andra funktioner i kroppen!

Fler artiklar och nyheter

6 vitaminer mot trötthet

6 vitaminer mot trötthet

Trötthet är en vanlig åkomma som drabbar många människor och kan bero på en mängd olika saker. Att känna sig trött hela tiden kan påverka ens produktivitet och livskvalitet negativt. Trötthet kan bero på många olika faktorer, såsom stress, dålig sömn, bristande motion...

Brist på vitamin B12: Symtom och behandling

Brist på vitamin B12: Symtom och behandling

Visste du att vitamin B12 är en av de viktigaste B-vitaminerna? Detta beror på att vitamin B12 bidrar till kroppens celldelning, som inte kan ske när det råder brist på denna vitamin. Nya celler kan inte bildas i kroppen utan celldelning, vilket kan leda till en rad...

Bra mat för hjärnan och magen

Bra mat för hjärnan och magen

Påverkar det vi äter hjärnan? Att äta rätt och ha en välfungerande mage har större inverkan på hjärnan och vårt välmående än vad man kanske tidigare har trott. Magen och hjärnan kommunicerar ständigt och det vi stoppar i oss kan påverka oss både positivt och negativt....