fbpx

Bra mat för hjärnan och magen

Påverkar det vi äter hjärnan? Att äta rätt och ha en välfungerande mage har större inverkan på hjärnan och vårt välmående än vad man kanske tidigare har trott. Magen och hjärnan kommunicerar ständigt och det vi stoppar i oss kan påverka oss både positivt och negativt. I denna blogg kommer vi gå igenom hur kommunikationen mellan magen och hjärnan ser ut samt ge dig tips på olika livsmedel som är bra för tarmfloran och hjärnan.

“Hjärnan i magen”

Magen och tarmen kallas ibland för “hjärnan i magen” eller “den andra hjärnan”. Detta beror på att de ständigt kommunicerar med varandra. I magen och tarmen finns det nämligen fler nervceller än ryggmärgen. Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan kallas för tarm-hjärna-axeln. 

Tarm-hjärna-axeln beskriver tvåvägskommunikationen mellan tarmen och hjärnan och sker via tre olika system i kroppen. Det första systemet är genom vagusnerven. Vagusnerven är kroppens längsta nerv och dess nervfibrer innerverar olika organ i kroppen, bl.a tarmen. Genom vagusnerven kan tarmen skicka signaler direkt till hjärnstammen och vidare till storhjärnan. Därefter skickar hjärnan tillbaka impulser till tarmen.

Det andra sättet som hjärnan och magen kommunicerar är genom immunförsvaret. Genom de vita blodkropparna i blodet kan substanser från tarmen färdas till hjärnan. Vilket i sin tur kan påverka hur vi mår. Det sista sättet som information kan delas mellan tarmen och hjärnan är via blodet. I blodbanan kan olika substanser transporteras som påverkar hjärnan. Exempelvis kan vissa fetter påverka hjärnan positivt.

Kort förklarat påverkar alltså det vi får i oss hjärnan och vise versa. Har vi problem med magen kan det orsaka att vi känner oss hängiga och är vi stressade kan det påverka vår mage negativt. Här kommer några tips på mat som är bra både för magen och hjärnan!

far och son som lagar mat

Mat som är bra för magen och hjärnan

Vår kost tillsammans med regelbunden träning och god sömn kan har stor inverkan på vårt välmående och stämningsläge. Genom att stoppa i oss bra mat för tarmens goda bakterier kan vi mata hjärnan med bra substanser som får oss att må bra. Här kommer ett par tips från oss på bra mat att inkludera i din kost.

Mat som innehåller resistent stärkelse

Resistent stärkelse har visat sig vara extra bra för tarmen och hjärnan. Denna stärkelse hamnar nämligen direkt i tarmen och bildar viktig smörsyra. Smörsyran kan sedan tas upp av blodet och transporteras direkt till hjärnan. Vilket har positiv inverkan på nervcellerna i hjärnan.

Livsmedel som är rika på resistent stärkelse är avacado, rå potatis, omogna bananer, havre, råris och bönor. Har man problem med magen och att dessa livsmedel gör dig uppblåst kan du börja i små mängder och successivt öka dem under en längre period.

 

Mer fibrer

Många väljer att undvika fibrer i sin kost. Men fibrer är viktiga både för tarmen och hjärnan. Fiber är kolhydrater och fungerar som mat till bakterierna i tarmen. Hjärnan är även den beroende av kolhydrater som bränsle för att orka jobba och koncentrera sig hela dagen. 

Här kommer några riktlinjer att hålla sig till! En vuxen människa är rekommenderad att äta mellan 25-30 gram fibrer per dag. Undvik snabba kolhydrater som pasta och bröd. Välj istället långsamma kolhydrater som rotfrukter, quinoa och baljväxter.

 

Mat som innehåller polyfenol

Polyfenol gynnar goda bakterier i tarmen och har stark antioxidant effekt. Polyfenoler finns främst i frukt och grönt, men även i kaffe och vin. Blåbär, gurkmeja och olivolja är bra källor på polyfenoler att inkludera i din kost. Blåbär innehåller även antocyanin vilket verkar kunna ha positiva effekter på koordination och inlärningsförmågan.

 

Mer mjölksyrabakterier

Att tarmfloran mår bra av mjölksyrabakterier har du säkert hört sen innan. Men det är fortfarande viktigt att lyfta fram! Mjölksyrabakterierna ser till att magen är i balans och bidrar till tarmens normala funktion. Du hittar mjölksyrabakterier i yoghurt och fil. Även fermenterad mat som surkål, kimchi och kombucha innehåller mycket mjölksyrabakterier.

Gluten- eller laktosintolerant?

Är man gluten- eller laktosintolerant är det viktigt att man ser till att man får i sig enzymer för att hålla magen i balans. Matsmältningsenzymer hjälper magen att bearbeta maten som du äter och motverkar känslig mage. En mage och tarm i balans har som nämnt ovan stor inverkan på vår hjärna och välmående!

Sammanfattning

I denna blogg har vi lyft hur kommunikationen mellan hjärnan och tarmen fungerar och varför magen kallas för den andra hjärnan. Genom att se till att magen och tarmfloran mår bra kan det påverka hjärnan positivt och vise versa. Håll utkik i bloggen för fler tips på saker som är bra för hjärnan!

Vitaminer för hjärnan

Bethover Brain är en citrussmakande tuggtablett som innehåller vitamin B1, B5, B12, C och E och stödjer hjärnans mentala prestationsförmåga.

Bethover B12 Brain är perfekt för konsumenter som vill bibehålla nervsystemets funktion när man blir äldre. Motverkar brist på Vitamin B12, har god smak och är sockerfri.

Bethover produktbild.

Vitaminer för hjärnan

Bethover Brain är en citrussmakande tuggtablett som innehåller vitamin B1, B5, B12, C och E och stödjer hjärnans mentala prestationsförmåga.

Bethover B12 Brain är perfekt för konsumenter som vill bibehålla nervsystemets funktion när man blir äldre. Motverkar brist på Vitamin B12, har god smak och är sockerfri.

bethover brain kosttillskott burk

Fler artiklar och nyheter

Vilka vitaminer behöver jag?

Vilka vitaminer behöver jag?

Vitaminer är nödvändiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera korrekt. Med så många olika vitaminer där ute kan det vara förvirrande att veta vilka du verkligen behöver. I denna artikel kommer vi att utforska de olika vitaminerna samt hur det kan påverka...

Vad är B12?

Vad är B12?

B12-vitaminet, även känt som kobalamin, är en kritisk näringsfaktor som spelar en avgörande roll för vår övergripande hälsa och välbefinnande. Trots dess betydelse är det inte ovanligt att många människor saknar en klar förståelse för vad B12 faktiskt är och vilken...

6 vitaminer mot trötthet

6 vitaminer mot trötthet

Trötthet är en vanlig åkomma som drabbar många människor och kan bero på en mängd olika saker. Att känna sig trött hela tiden kan påverka ens produktivitet och livskvalitet negativt. Trötthet kan bero på många olika faktorer, såsom stress, dålig sömn, bristande motion...