fbpx

Brist på vitamin B12: Symtom och behandling

Visste du att vitamin B12 är en av de viktigaste B-vitaminerna? Detta beror på att vitamin B12 bidrar till kroppens celldelning, som inte kan ske när det råder brist på denna vitamin. Nya celler kan inte bildas i kroppen utan celldelning, vilket kan leda till en rad neurologiska och kroppsliga symtom.

Symtom som kan tyda på vitamin B12 brist

Många av kroppens funktioner behöver vitamin B12 för att fungera som de ska, bland annat produktionen av röda blodkroppar och cellernas ämnesomsättning. Har du brist på vitamin B12 kan du drabbas av anemi, även kallat blodbrist, samt allvarliga skador på nervsystemet.

Kroppen kan inte själv tillverka B12 och av den anledningen behöver vi få i oss vitaminen via maten, och ibland kan det till och med behövas en knuff i form av kosttillskott. Vuxna behöver generellt sett ett dagligt intag på 2,0 mcg för vuxna enligt Livsmedelsverket, men behovet varierar från person till person och beror även på kön och ålder. Här nedan listar vi några vanliga exempel på symtom vid brist på vitamin B12.

  • Blodbrist (anemi)
  • Påverkan av nervsystemet
  • Muskelsvaghet
  • Minnesproblem
  • Nedsatt känsel
  • Depression
  • Smärta
  • Koncentrationssvårigheter
  • Sköra slemhinnor
  • Huvudvärk
  • Domningar eller stickningar i händer och fötter

Symtomen för B12-brist kan vara svåra att upptäcka eftersom de ofta smyger sig på under flera års tid. Många av symtomen för vitamin B12-brist är dessutom vanliga vid andra typer av sjukdomar. Om du upplever några symtom bör du kontakta din läkare, ett enkelt blodprov kan visa om du lider av B12-brist.

Symtom som kan tyda på vitamin B12 brist

Anemi

Vid brist på vitamin B12 är det vanligt att drabbas av sjukdomstillståndet anemi, som även kallas blodbrist. B12 behövs för att blodet ska kunna producera röda blodkroppar. Vid anemi har du brist på röda blodkroppar och då blir blodets förmåga att transportera syre sämre. Den typ av anemi som orsakas av att du har brist på vitamin B12 kallas för megaloblastisk anemi, vilket beror på att de röda blodkropparna som finns är större än normalt. När du har anemi drabbas du av olika symtom, såsom orkeslöshet och trötthet, yrsel och blodtrycksfall, samt muskelsvaghet och försämrad kondition.

Neurologiska symtom vid B12-brist

Utöver anemi är det även vanligt att drabbas av neurologisk påverkan. Myelin är ett ämne som isolerar nervcellernas elektriska ledningar, och vitamin B12 medverkar vid bildningen av detta ämne. När myelinbilningen minskas på grund av vitamin B12-brist blir cellernas elektriska ledningsförmåga nedsatt och då fungerar nervsystemet sämre. När detta sker kan du uppleva symtom såsom minnesproblem och långsammare tankeverksamhet, nedstämdhet och depression, samt domningar och nedsatt känsel.
Orsaker till B12-brist

Orsaker till B12-brist

Orsakerna till varför du får brist på vitamin B12 är flera. Det är vanligt att äldre får vitamin B12 brist på grund av åldersrelaterade sjukdomar som exempelvis perniciös anemi eller atrofisk gastrit. Utöver detta kan brist på B12 även bero på glutenintolerans, magsäcksoperationer, tarmsjukdomar, samt otillräckligt kostintag. Långvarigt bruk av vissa läkemedel kan ibland leda till brist på B12, exempel på sådana läkemedel är mot halsbränna, diabetes och magsår.

Riskgrupper för B12-brist

Det är vanligare med brist på vitamin B12 bland äldre. Detta beror på att äldre löper större risk för att drabbas av sjukdomar som exempelvis perniciös anemi och atrofisk gastrit. Aptiten och förmågan att tugga blir också ofta sämre vid högre ålder och kan leda till att det uppstår en brist på vissa näringsämnen i kroppen. Nästan en femtedel av personer över 70 år lider av en lindrig B12-brist.

Utöver denna riskgrupp bör även gravida vara uppmärksamma på B12-nivåerna i kroppen. Nivåerna av vitaminet sjunker under graviditetens första stadium på grund av biologiska processer som sker i kroppen. Som gravid är det viktigt att hålla koll på detta eftersom en B12-brist under graviditeten kan hämma fostrets utveckling och tillväxt. Barn till kvinnor som har otillräcklig nivå av B12 kan även de drabbas av B12-brist under det första levnadsåret. Detta beror på att bröstmjölken hos en kvinna med B12-brist endast innehåller små mängder av vitaminet.

En annan grupp som riskerar att drabbas av B12-brist är veganer, eftersom vitamin B12 finns i betydligt större mängder i kött än i livsmedel från växtriket, där det endast i vissa livsmedel finns försumbara mängder.

Behandling

Idag finns det effektiva behandlingar för brist på vitamin B12, men det är viktigt att eventuell brist upptäcks i tid. Brist på B12 kan nämligen orsaka allvarliga, och ibland bestående, skador på nerverna. Behandling av B12-brist sker ofta i form av receptbelagda tabletter som innehåller B12. Vid allvarlig B12-brist kan det däremot vara nödvändigt att vitaminet ges med sprutor under de första veckorna av behandlingen. Blodbristen försvinner i regel snabbt vid behandling, däremot kan symtomen från nervsystemet ta längre tid att försvinna. Har du perniciös anemi innebär det att behandlingen är livslång.

Livsmedel som innehåller vitamin B12

Livsmedel som innehåller vitamin B12

Kroppen kan inte själv producera vitamin B12, utan detta behöver du få i dig genom kost eller kosttillskott. Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxen person ska ha ett intag på 2,0 mikrogram dagligen av vitaminet. Det är främst i animaliska livsmedel såsom kött, ägg, mjölk, ost, lever, fisk och skaldjur som B12 förekommer. Detta beror på att mikroorganismer som naturligt förekommer i jorden och djurens tarmar syntetiserar vitamin B12, vilket då lagras i djurens vävnader och överförs till oss människor vid konsumtion av dessa produkter. Här nedan finns en mer specifik lista på livsmedel rika på B12.

  • Lever: Levern från olika djur, speciellt nötlever eller kycklinglever, är rika på B12.
  • Kött: Nötkött, fläsk, lamm och kyckling innehåller stora mängder vitamin B12.
  • Fisk och skaldjur: Bra källor till vitamin B12 är bland annat bläckfisk, makrill, sill, tonfisk, lax och krabba.
  • Ägg: Vitamin B12 finns huvudsakligen i äggulan, äggvitan innehåller inte lika mycket B12.
  • Mjölkprodukter: Olika mejeriprodukter såsom bland annat mjölk, ost och yoghurt innehåller B12. Välj gärna berikade mejeriprodukter för ett högre innehåll av vitaminet.

Vegetabiliska källor innehåller vanligtvis ingen betydande mängd vitamin B12. Av denna anledning är det viktigt för personer som följer en vegansk kost att överväga att ta B12-tillskott för att tillgodose kroppens behov, även berikade livsmedel är ett bra alternativ.

Sammanfattning

B12 är en viktig vitamin för många av kroppens funktioner. När du har brist på B12 kan du uppleva en rad olika symtom. Dessa symtom kan däremot vara svåra att upptäcka och kan även lätt blandas ihop med andra sjukdomstillstånd. Det är vanligt att äldre personer, gravida samt de som äter en strikt vegansk kost råkar ut för B12-brist. Det är viktigt att vara uppmärksam på symtom och uppsöka läkare om du misstänker att du lider av brist på vitamin B12. Det finns gott om livsmedel som ger dig ditt dagliga intag av B12 samt även kosttillskott som kan hjälpa till på traven.

Vill du veta mer om vitamin B12 eller är du i behov av tillskott som innehåller vitaminet? Kolla in vårt sortiment!

Disclaimer: Detta blogginlägg ämnar att förse läsaren med information och tips angående vitamin B12 och hur brist på vitaminet kan påverka kroppen. Den information och de råd som ges i denna blogg avser inte att ersätta professionell medicinsk rådgivning eller behandling av sjukdomstillstånd. Upplever du symtom eller misstänker att du har brist på B12 bör du uppsöka läkare för rådgivning.

Vitamin B12 från Bethover

Med en Bethover-tablett täcker du enkelt ditt dagliga behov av B12. Sugtabletten smakar hallon och innehåller 1mg B12, eftersom kroppen tar upp endast en bråkdel av det vitamin B12 som finns i kosttillskott. Bethover B12-vitamin är ett cyanokobalamin, en form av B12 som kroppen kan ta upp effektivt. Den rekommenderade dosen av Bethover är en tablett per dag.

Bethover b12 produkt

Vitamin B12 från Bethover

Med en Bethover-tablett täcker du enkelt ditt dagliga behov av B12. Sugtabletten smakar hallon och innehåller 1mg B12, eftersom kroppen tar upp endast en bråkdel av det vitamin B12 som finns i kosttillskott. Bethover B12-vitamin är ett cyanokobalamin, en form av B12 som kroppen kan ta upp effektivt. Den rekommenderade dosen av Bethover är en tablett per dag.

Bethover b12 produkt

Fler artiklar och nyheter

Yrsel och trötthet: Utforska orsaker och lösningar

Yrsel och trötthet: Utforska orsaker och lösningar

Yrsel och trötthet är vanliga symtom som kan påverka livskvaliteten och vardagen för många människor. Dessa symtom kan vara isolerade eller uppträda tillsammans och kan ha en mängd olika orsaker, från enkla livsstilsfaktorer till allvarligare medicinska tillstånd....

För mycket B12 symtom: Kan man få i sig för mycket B12?

För mycket B12 symtom: Kan man få i sig för mycket B12?

Vitamin B12, även känd som kobalamin, är en viktig näringskomponent som spelar en avgörande roll i kroppens produktion av DNA, nervfunktion och bildandet av röda blodkroppar. Det är däremot svårt att få i sig för mycket B12. Enligt Livsmedelsverket finns det inget som...

Vilka vitaminer behöver jag?

Vilka vitaminer behöver jag?

Vitaminer är nödvändiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera korrekt. Med så många olika vitaminer där ute kan det vara förvirrande att veta vilka du verkligen behöver. I denna artikel kommer vi att utforska de olika vitaminerna samt hur det kan påverka...