fbpx

B12-brist hos äldre

Mer än var tionde svensk över 65 år uppskattas ha brist på vitamin B12, men de flesta vet inte om det. När man blir äldre är det extra viktigt att man ser över sin kost så man får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler.

Riskgrupp för B12-brist

Äldre utgör den största riskgruppen för B12-brist. Ett lågt intag av B12 beror i allmänhet på att vitaminet absorberas dåligt i kroppen och på en ensidig kost. 

Vitamin B12 behövs bland annat för att hjärnan och det övriga nervsystemet ska fungera och för att de röda och vita blodkropparna ska utvecklas normalt. 

 

Dessutom bidrar B12 och folsyra tillsammans till att skydda hjärnan och det övriga nervsystemet och förbättra effekten av antidepressiva medel.

Vitamin B12 kan lagras länge i levern. När en frisk person slutar äta B12 kan ta det ta år innan kroppen börjar visa tecken på vitamin B12-brist. B12-brist kan även vara svår att upptäcka då symtomen liknar många andra sjukdomar som förekommer hos äldre.

vitamin b12 mat

Orsaker till B12-brist hos äldre

B12 kan upptas dåligt hos personer som lider av så kallad atrofisk gastrit, dvs. en inflammation i magsäcken som hämmar tillverkningen av saltsyra och försämrar kroppens förmåga att ta upp B12. Även personer som använder antacider, som hämmar utsöndringen av saltsyra, eller andra mediciner som påverkar upptaget av B12 kan få B12-brist.

Om blodprov visar att en person lider av anemi, där de röda blodkropparna i blodet är förstorade, är det sannolikt fråga om brist på vitamin B12 och perniciös anemi, dvs. brist på proteinet IF, som behövs för att B12 ska tas upp i kroppen.

Tarmsjukdomar som Crohns sjukdom samt magsäcksoperationer kan också vara bakomliggande orsaker till B12-brist.

Det kan också ligga enklare orsaker bakom B12-bristen: om man t. ex. har svårt att tugga eller om man inte använder mjölkprodukter är det inte säkert att man får i sig tillräckligt med B12. Då aptiten hos äldre ofta blir mindre med åldern är det extra viktigt att se till att man äter en allsidig och vitaminrik kost. 

B12 finns enbart i animaliska livsmedel, och rikast på B12 är leverrätter, fisk och kött. En allsidig kost bör täcka rekommenderat dagsbehov av vitamin B12.

Symtom vid B12-brist hos äldre

B12-brist kan visa sig genom många olika symtom. Symtom kan till exempel vara tungsveda eller sprickor i munnen. Vid perniciös anemi kan man känna sig trött, yr eller svag i kroppen. Andra förekommande symtom vid B12-brist är domningar och stickningar i händer eller fötter, nedstämdhet, minnessvårigheter och depression.

äldre man som tittar ut genom fönstret
vitamin b12 mat

Vem bör testa sig för B12-brist?

Upplever man symtom som nämnts ovan eller andra problem med hälsan som kan vara kopplat till B12-brist bör man söka hjälp. Speciellt om du är orolig för minnet, kognitiva förmågan, balansen eller blodbrist. Är osäker på att man får i sig tillräckligt med vitamin B12 genom sin dagliga kost kan det också vara bra att testa sig.

Om man äter ytterst lite kött, fisk, mjölkprodukter eller ägg är det klokt att ta B12 i tablettform. Allvarlig brist kan orsaka bestående symptom och skador på nerverna. 

Är man medveten om symtomen och de upptäcks i tid är behandling med vitamin B12 både säkert och effektivt. B12-brist fastställs genom ett blodprov där en läkare kontrollerar serumkoncentrationen av B12. Därefter kan man ta B12 antingen genom sprutor eller tablettform.

Sammanfattning

Äldre löper störst risk för B12-brist. Då symtomen liknar många andra sjukdomar som förekommer hos äldre är B12-brist många gånger svårt att upptäcka. Därför är det extra viktigt att man ser över sin kost och testar sig för B12-brist om man upplever någon av beskrivna symtom. Behandling för B12-brist är ofta väldigt effektivt och kan göras antingen genom tabletter eller sprutor.

Vitaminer för hjärnan

Nyheter i Bethover sortimentet. Äntligen finns Bethover Brain och Mind på den svenska marknaden. Vårt kompletta sortiment består nu av Bethover Brain, Bethover B12 och Bethover Mind. Finns att köpa online och på ditt närmaste apotek.

Bethover produkt kollektion

Vitaminer för hjärnan

Nyheter i Bethover sortimentet. Äntligen finns Bethover Brain och Focus på den svenska marknaden. Vårt kompletta sortiment består nu av Bethover Brain, Bethover B12 och Bethover Focus. Finns att köpa online och på ditt närmaste apotek.

bethover produkter

Fler artiklar och nyheter

Vad är B12?

Vad är B12?

B12-vitaminet, även känt som kobalamin, är en kritisk näringsfaktor som spelar en avgörande roll för vår övergripande hälsa och välbefinnande. Trots dess betydelse är det inte ovanligt att många människor saknar en klar förståelse för vad B12 faktiskt är och vilken...

6 vitaminer mot trötthet

6 vitaminer mot trötthet

Trötthet är en vanlig åkomma som drabbar många människor och kan bero på en mängd olika saker. Att känna sig trött hela tiden kan påverka ens produktivitet och livskvalitet negativt. Trötthet kan bero på många olika faktorer, såsom stress, dålig sömn, bristande motion...

Bra mat för minnet och hjärnan

Bra mat för minnet och hjärnan

Vill du hålla din minne och hjärna frisk och alert? Då är det en god idé att se till att få i dig fet fisk, nötter, spenat och blåbär bland annat. Dessa livsmedel är fullproppade med näringsämnen som är bra för din hjärnhälsa. Det är både bra mat för minnet och för...