fbpx

Vegetarianer

Om man äter hel eller delvis vegansk/vegetarisk kost är det extra viktigt att man kontrollerar så man inte får vitamin B12 brist. Nedan kommer vi går igenom varför vitamin B12 är så vitkigt för kroppen.

Hjärnan och blodkropparna behöver B12

B12 är ett vattenlösligt vitamin som människan behöver bland annat för att hjärnan och det övriga nervsystemet ska fungera och de röda och vita blodkropparna utvecklas normalt. B12-brist kan orsaka minnesproblem, muskelsvaghet, trötthet, anemi, initiativlöshet, depression, känselstörningar i extremiteterna, slemhinnesymptom, håravfall och andnöd. Allvarlig brist kan orsaka bestående symptom. Vitaminet är alltså livsviktigt.

frukt och grönt

Mjölk innehåller lite B12

B12 finns dock i naturlig form endast i animaliska livsmedel. Mest B12 finns det i lever- och njurrätter, blåmusslor, strömming och andra fiskar. Mjölkprodukter innehåller också B12, men endast en liten mängd, och att äta ost för att få i sig B12 är nog inget särskilt hälsosamt alternativ.

3,5 deciliter kvarg innehåller 2,1 mikrogram och en halv liter lättmjölk 2 mikrogram B12. Det rekommenderade dagliga intaget av B12 är 2 mikrogram. I allmänhet tar kroppen inte upp den totala mängden B12 som finns i maten. Veganförbundet rekommenderar till exempel att man ska äta så mycket livsmedel som innehåller B12 att den totala mängden B12 per dag blir minst 3 mikrogram.

Veganer behöver vitamin B12, vitamin D och jod

I en studie som Östra Finlands universitet låtit utföra hade de veganer som deltog i studien lägre halter av B12 än en jämförelsegrupp. De som åt B12-vitamin fick ändå i sig tillräckligt med B12. Samma studie visade också att veganer med fördel bör komplettera sin kost också med tillskott av vitamin D och kosttillskott som innehåller jod. Det gäller också för dem att se till att få i sig tillräckligt med nödvändiga fettsyror. En vegankost innehåller ofta för lite av dessa i och med att den inte innehåller fiskrätter och vanliga bordsmargariner.

Vitamin B12 från Bethover

Med en Bethover-tablett täcker du enkelt ditt dagliga behov av B12. Sugtabletten smakar hallon och innehåller 1mg B12, eftersom kroppen tar upp endast en bråkdel av det vitamin B12 som finns i kosttillskott. Bethover B12-vitamin är ett cyanokobalamin, en form av B12 som kroppen kan ta upp effektivt. Den rekommenderade dosen av Bethover är en tablett per dag.

Bethover b12 produkt

Frågor & Svar

Lär dig mer om B12

Vad bidrar vitamin B12 till?

Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion och normala psykologiska funktioner.

Kan jag äta Bethover B12 om jag är vegan?

Ja, Bethover B12 innehåller inga animaliska ingredienser. Laktosfri, mjölkfri, glutenfri, gelatinfri, jästfri.

Går det att äta Bethover B12 om jag är gravid eller amar?

Rådgör med din läkare innan du börjar använda Bethover B12.

Ska tabletten sväljas eller tuggas?

Tabletten kan tuggas, suga på eller sväljas hel och smakar hallon.

Vilka har risk för B12 brist?

Vegetarianer: B12 finns endast i naturlig form i animaliska livsmedel. Så det är extra viktigt för dig med vegansk kost att få i sig tillräckligt med B12. Veganförbundet rekommenderar till exempel att man ska äta så mycket livsmedel som innehåller B12 att den totala mängden B12 per dag blir minst 3 mikrogram.

Äldre: 12 procent av alla svenskar över 65 år har brist på vitamin B12. Få är medvetna om det.

Typ 2-diabetiker som tar metformin: metformin försämrar upptaget av vitamin B12.

Glutenintoleranta: celiaki kan medföra ett försämrat upptag av vitamin B12 ur maten.

Personer som lider av andra upptagningsstörningar i tarmen, såsom Crohns sjukdom: risken finns att kroppen inte tar upp tillräckligt med B12 ur maten.

Storförbrukare av alkohol: stor alkoholförbrukning försvagar upptaget av B12 och andra vitaminer.

Även personer som genomgått en operation av magsäcken eller tunntarmen behöver B12-behandling eller B12-kosttillskott. Den som fått magsäcken bortopererad helt och hållet behöver bestående B12-behandling.

Vart kan jag köpa Bethover B12?

Bethover går att köpa på Apohem.se, Apoteket.se, Apotea.se, DOZ Apotek, Kronans Apotek och Apoteksgruppen.

Vad är doseringen för Bethover B12?

Dosering är 1 tabelett per dag.

Hur många tabletter finns i 1 burk?

Bethover B12-vitamin finns i förpackning på 100 tabletter.