fbpx

Äldre och Diabetiker

Var uppmärksam med B12 om du är diabetiker eller äldre.

Minnesproblem, muskelsvaghet och anemi

Människan behöver vitamin B12 bland annat för att hjärnan och det övriga nervsystemet ska fungera och de röda och vita blodkropparna utvecklas normalt. Dessutom bidrar B12 och folsyra tillsammans till att skydda hjärnan och det övriga nervsystemet och förbättra effekten av antidepressiva medel.

B12-brist kan orsaka minnesproblem, muskelsvaghet, trötthet, anemi, initiativlöshet, depression, känselstörningar i extremiteterna, slemhinnesymptom, håravfall och andnöd. Allvarlig brist kan orsaka bestående symptom. I allvarliga fall avhjälps bristen med B12-injektioner. Om du äter ytterst lite kött, mjölkprodukter och andra animaliska produkter och kroppen inte klarar av att uppta näringsämnen normalt gör du klokt i att ta B12 i tablettform.

Eftersom B12-brist kan orsaka varierande symptom kan det löna sig att låta utreda den egna aktiva B12-halten i blodet.

äldre kvinna med magont

Brist på magsyra och antacider

B12 kan upptas dåligt hos personer som lider av så kallad atrofisk gastrit, dvs. brist på magsyra, och personer som använder antacider som hämmar utsöndringen av saltsyra eller andra mediciner som påverkar upptaget av B12. Atrofisk gastrit är en inflammation i magsäckens slemhinna som gör att den förtvinar. Den orsakas av helikobakterien eller utvecklas som en följd av perniciös anemi. Om blodproven visar att en person lider av anemi, där de röda blodkropparna i blodet är förstorade, är det sannolikt fråga om brist på vitamin B12 och perniciös anemi.

Ensidig kost

Det kan också ligga en helt vardaglig orsak bakom B12-bristen: om man till exempel har svårt för att tugga eller om man inte gillar mjölkprodukter är det inte säkert att man får i sig tillräckligt med B12. B12 finns enbart i animaliska livsmedel, och rikast på B12 är leverrätter, fisk och kött.

Undersökningar visar att äldre ofta inte får i sig den näring de behöver. Enligt en undersökning som föreningen Gerontologinen ravitsemus Gery ry låtit utföra understiger till exempel mängden folsyra och protein som äldre får i sig rekommendationerna rejält. Brist på B12 hänger ofta ihop med brist på folsyra.

ensidig kost
diabetiker som tar sockertest

Diabetiker som tar metformin

Även diabetiker bör vara uppmärksamma på sitt B12-intag. Metformin, som används av personer som lider av typ 2-diabetes, försämrar nämligen upptaget av B12 från tarmen. Enligt riktlinjerna för god medicinsk praxis ska de som använder metformin följa sin B12-halt och efter behov ta tillskott med B12. Fördelen med en sugtablett är att B12 upptas redan från slemhinnorna i munnen. Metformin är ett mycket vanligt läkemedel för behandling av typ 2-diabetes.

Bethover vitamin B12

Kosttillskott

Med en Bethover-tablett täcker du enkelt ditt dagliga behov av B12. Sugtabletten smakar hallon och innehåller 1mg B12, eftersom kroppen tar upp endast en bråkdel av det vitamin B12 som finns i kosttillskott. Bethover B12-vitamin är ett cyanokobalamin, en form av B12 som kroppen kan ta upp effektivt. Den rekommenderade dosen av Bethover är en tablett per dag.

Bethover b12 produkt

Frågor & Svar

Lär dig mer om B12

Vad bidrar vitamin B12 till?

Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion och normala psykologiska funktioner.

Kan jag äta Bethover B12 om jag är vegan?

Ja, Bethover B12 innehåller inga animaliska ingredienser. Laktosfri, mjölkfri, glutenfri, gelatinfri, jästfri.

Går det att äta Bethover B12 om jag är gravid eller amar?

Rådgör med din läkare innan du börjar använda Bethover B12.

Ska tabletten sväljas eller tuggas?

Tabletten kan tuggas, suga på eller sväljas hel och smakar hallon.

Vilka har risk för B12 brist?

Vegetarianer: B12 finns endast i naturlig form i animaliska livsmedel. Så det är extra viktigt för dig med vegansk kost att få i sig tillräckligt med B12. Veganförbundet rekommenderar till exempel att man ska äta så mycket livsmedel som innehåller B12 att den totala mängden B12 per dag blir minst 3 mikrogram.

Äldre: 12 procent av alla svenskar över 65 år har brist på vitamin B12. Få är medvetna om det.

Typ 2-diabetiker som tar metformin: metformin försämrar upptaget av vitamin B12.

Glutenintoleranta: celiaki kan medföra ett försämrat upptag av vitamin B12 ur maten.

Personer som lider av andra upptagningsstörningar i tarmen, såsom Crohns sjukdom: risken finns att kroppen inte tar upp tillräckligt med B12 ur maten.

Storförbrukare av alkohol: stor alkoholförbrukning försvagar upptaget av B12 och andra vitaminer.

Även personer som genomgått en operation av magsäcken eller tunntarmen behöver B12-behandling eller B12-kosttillskott. Den som fått magsäcken bortopererad helt och hållet behöver bestående B12-behandling.

Vart kan jag köpa Bethover B12?

Bethover går att köpa på Apohem.se, Apoteket.se, Apotea.se, DOZ Apotek, Kronans Apotek och Apoteksgruppen.

Vad är doseringen för Bethover B12?

Dosering är 1 tabelett per dag.

Hur många tabletter finns i 1 burk?

Bethover B12-vitamin finns i förpackning på 100 tabletter.